duminică, 13 decembrie 2009

paradoxul potrivit caruia castiga nu cel mai bun dar cel mai putin rau

Intotdeauna m-am intrebat ce fel de campanie trebuie facuta in tara asta spre a prinde la oameni. Discutam lunile trecute cu un ziarist si zicea ca romanii nu-l voteaza pe cel mai bun candidat niciodata ci pe cel mai putin rau. Asadar, daca acest lucru este adevarat atunci spre a castiga alegerile candidatul nu trebuie sa-si faca lui campanie electorala ci trebuie sa faca anticampanie celuilalt candidat; respectiv nu trebuie sa arate cat de bun este ci cat de malefic si nociv tarii este celalalt candidat. Pare adevarat daca ne uitam ce campanie a avut Mircea Geoana; o campanie de proiecte, de planuri pentru scoaterea din criza et c.; fata de campania lui Traian Basescu, care s-a concentrat pe mesaje scurte si agresive de genul: Geoana egal moguli, Geoana egal Vanghelie, Geoana egal Hrebenciuc et c., si a functionat; Basescu a castigat alegerile, chiar daca Geoana nu e mogul si Vanghelie singur si-a castigat locul de primar, nu l-a ajutat Geoana cu nimic, si nu au facut afaceri impreuna. A functionat campania prin care Basescu a aratat ca dusmanul poporului este Parlamentul, ca dusmanii poporului sunt mogulii, ca dusmanii nostrii sunt apropiatii lui Geoana. In toata aceasta ecuatie Geoana ca persoana nici nu a contat, la fel cum nu a contat nici capacitatatea profesiionala a sa, programele economice cu care a venit, sau faptul ca este o persoana nepatata pana acum. Basescu a reusit sa determine ca imaginea lui Geoana sa se identifice cu a celor de mai sus, si a aratat doar atat, ca acestia sunt mai rai decat el.

Oamenii nu au votat omul cel mai bun, oamenii au votat cel mai putin rau, rau fiind parlamentul, raii fiind mogulii; sigur nu e normal ca Presedentia sa manjeasca cu noroi Parlamentul insa scopul lui Basescu de a castiga alegerile a fost mai important decat atributiile sale de presedinte si de mediator; a fost mai important sa castige puterea prin orice metode indiferent de costuri, indiferent daca au fost cumparati oamenii care de acum vor cere bani pentru votul lor, indiferent de faptul ca datorita acestui scandal al cumpararii voturilor suntem oaia neagra a Europei, si datorita mediatizarii internationale a acestei vanzari-cumparari investitorii straini si FMI-ul si-au pierdut iarasi increderea in noi ca tara, in stabilitatea politico-economica din Romania, si vorbim aici de marii industriasi ai Europei nu de mici buticuri cu cine stie ce.

Si ar mai fi ceva de spus, un lucru la care oamenii cu siguranta nu s-au gandit in momentul in care au votat, nu s-au gandit ca pe langa Traian Basescu au votat pentru liderii locali ai lui Basescu, pentru ca oameniii acestia sa ocupe functiile de directori, prefecti, subprefecti, et c.. ma intreb retoric(desigur), oare toti vor fi de acord cu ce au votat?, urmeaza sa vedem in anii urmatori. . .

Pe de alta parte, dar nu in ultimul rand, multumim inca o data toturor ce au ales PSD si succes celor ce au castigat.

Ciprian Ardelean

5 comentarii:

Anonim spunea...

Vis-a- vis de "paradoxul potrivit caruia castiga nu cel mai bun,dar cel mai putin rau: nu mai avem nimic de adaugat.Ai spus tot ce trebuia spus,cu deplina dreptate.Asta e Cipri si din pacate se pare ca agresivitatea prinde mult mai bine in ultimul timp.Dar cum ai spus tot tu,vom vedea cum vor rezista in urmatorii ani,pt ca din pacate pt ei,si o spun SIGUR,ca exact aceea care l-au votat pe marinar vor ceda primii situatiei grele ce se anunta in 2010.

Anonim spunea...

Voi vb de lideri locali care vor functii s.a.s.m.d.?Voi,cei care numai asta vanati?Asta va e interesul...oameni de baza aveti...ce sa zic...Ciocan care are functii dar cultura niet...in loc sa va faceti campanie PSD ati facut campanie anti-Basescu,atata ura fata de un om,de ce?la nivel local-sa nu va pierdeti functiile,hm?Hai ca oamenii nu sunt asa prosti...puteti spune cate-n luna si-n stele,lumea va stie adevarata fata.Am terminat deocamdata

Anonim spunea...

felicitari cipri,te-am vazut azi la nord vest tv la actiunea care a-ti facut-o in centru!!!BRAVO!Copii chiar meritau cadouri,pacat ca nu au fost mai multi de la voi de la tineret acolo!!!Ziceati ca e tare organizatia!PTR CEL CE A SCRIS INAINTEA MEA:sa vezi tu oameni de baza,pe functii,de acum....astia de la pdl!MOR DE RAS!

Anonim spunea...

Am impresia ca dl "ANONIM" care a comentat toate parerile postate anterior,este un P-unpicurist D-emocrat L-iberal!!!!!!!!!!Adica pdl-IST,ATI INTELES,NU???!!!!!!!!!!!!!Altfel nu-mi explic toata ranchiuna pe care o are asupra PSD-ului.Si nu dragule,nu ne-a spus Cipri despre evrei nimic,suntem si noi oameni de rand,asa cum te numeai tu,care vedem REALITATEA!Si nu mai vb urat la adresa dlui C iocan,sau a altora care zici tu ca vaneaza functii,ca nici clanul tau pdl-ist nu e cu nimic mai cultivat.Scuza-ma te rog daca voi fi rea,dar nu ma face sa numesc membrii vostri,semianalfabeti,drogati,vagabonzi fara familii,curvarii care -si lasa acasa sotiile si umbla cu toate fetele bune la suflet.....cu ce sunteti voi mai buni sau mai capabili?a scz,am uitat ca Sami e intruchiparea inteligentei,doar e DR de Prefectura,chiar daca nu a stiut sa-si citeasca CV in prima audienta,iar Dacian,doreste sa ajunga DR la Spital,poate va va scoate mai multa anfetamina pt voi consumatorii.HA HA HA

Anonim spunea...

Foarte tari comentariile dar de ce e toata lumea anonim, Cipri.